FuzeField bij De Vlieger op het asielzoekers- centrum in Dronten

Directeur Liesbeth Alberts: “Een Fuzefield is het mooiste cadeau dat je deze kinderen kunt geven.”

Sinds er een FuzeField op het schoolplein van basisschool De Vlieger ligt, zijn de kinderen niet meer van dit unieke beweeg-speel-en-leermiddel af te slaan. De school ligt op het terrein van het asielzoekerscentrum in Dronten en biedt passend onderwijs aan jonge nieuwkomers uit meer dan twintig landen.

 

FuzeField is een kleurige, drukgevoelige vloer die geïntegreerd wordt in het schoolplein. En waarop kinderen springend meerkeuzevragen beantwoorden die op een bijbehorend scherm verschijnen. Het werkt als een computergame: doe je het goed, dan worden de vragen vanzelf moeilijker. En andersom.

Liesbeth: “Dit spel heeft alles in zich wat belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. En het doet precies wat het belooft: het geeft plezier, je móét bewegen om het te spelen, je leert ervan en het is ook nog eens heel sociaal. Als ik uit het raam van mijn kantoor over het schoolplein kijk, zie ik lachende kinderen die samen spelen, samen lol hebben. Kinderen ontdekken zelf hoe het werkt en worden daar steeds vaardiger in. Ik zie dat het ene kind het andere helpt, en dat ze soms in competitie zijn. En ondertussen zijn ze lekker buiten, in beweging en ontdekken en leren ze.”

Helpen ontwikkelen

Elk FuzeField is standaard uitgerust met diverse modules die aansluiten bij bestaande leerdoelen. Van rekenen tot klokkijken en meer. Het team van De Vlieger heeft in de ontwikkelingsfase meegedacht over de module Nederlands als tweede taal, waarmee leerlingen al springend hun woordenschat vergroten. “Juist ook voor nieuwkomers is een FuzeField heel toegankelijk, omdat het heel beeldend is en er weinig taal wordt gebruikt”, zegt Liesbeth. “Zo wordt er niemand uitgesloten; iedereen kan meedoen. Je hebt plezier, je ontmoet elkaar, je bent samen, doet spelletjes en beweegt. Ook voor en na schooltijd, want het FuzeField staat bij ons dag en nacht aan.”

Meerwaarde

Voor De Vlieger is het FuzeField een mooie aanvulling op alle activiteiten die de AZC-school al langer onderneemt om een gezonde leefstijl te bevorderen. “Als Gezonde School besteden we bijvoorbeeld veel aandacht aan gezond ontbijten, aan het belang van buiten spelen en buiten zijn, van sporten. Wat FuzeField toevoegt, is in de allereerste plaats: speelplezier. De kinderen hebben er zo veel lol in! Ik ben apetrots dat we dit voor hen hebben weten te regelen – met een subsidie via het Gezonde School-programma. Prachtig dat we op deze manier iets extra’s voor onze doelgroep kunnen doen, wat ook blijvend is. Ik zou dit elk AZC gunnen. Eigenlijk zou op elk schoolplein een FuzeField moeten liggen.”

Meer over De Vlieger of FuzeField?

Open chat
💬 Whatsapp bewegend leren specialist
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen? Onze bewegend leren specialist beantwoordt graag al je vragen.