Executieve functies

Het FuzeField combineert educatie, bewegen en gamen. Door deze combinatie ontstaat er een nieuwe dimensie van bewegend leren.

 

FuzeField draagt hierdoor bij aan de ontwikkeling van de executieve functies. Dat zijn de regelfuncties van de hersenen. Maar op welke manier?

 

Lees hieronder verder, of neem contact op als je vragen hebt.

Executieve functies aan het werk

Executieve functies zijn in te delen in verschillende categorieën.

Het FuzeField ondersteunt vooral het gebruik van de volgende vaardigheden:

 

  • inhibitie
  • flexibiliteit
  • werkgeheugen
  • langetermijngeheugen

 

Het gebruik van het FuzeField zorgt ervoor dat de executieve functies aan het werk gezet worden. Deze functies ontwikkelen zich juist door ze in te zetten en er een beroep op te doen. Op het FuzeField worden deze functies getraind terwijl je speelt!

 

 

Inhibitie

Veel kinderen ervaren motorische onrust tijdens lang stilzitten of geconcentreerd werken. Het onderdrukken van een reactie op prikkels wordt dan steeds moeilijker. Het FuzeField combineert concentratie met bewegen en plezier. Hierdoor ervaren kinderen de uitdaging als een spel. Het FuzeField maakt gebruik van een indeling in de software waarbij de spellen en oefeningen een zeer duidelijk begin en eind hebben. Daarnaast is er een overzichtelijke indeling van de vragen en antwoordmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich op de echte uitdaging van het FuzeField kunnen gaan focussen:

 

Zo snel mogelijk overzicht nemen en het juiste antwoord geven!

 

Iedereen die op het FuzeField speelt zal ervaren dat het uitstellen van een eerste reactie en daarbij overzicht leren nemen, een enorme uitdaging kan zijn. De inhibitie zal flink getraind worden!

 

Flexibiliteit

Het FuzeField en flexibiliteit zou je eigenlijk in 1 adem kunnen noemen. Het FuzeField zorgt uiteraard voor structuur, maar het biedt ook veel uitdaging. Je kan je best doen om te onthouden waar je vorige antwoord was, maar het programma is zo ontwikkeld dat je hier geen vast ritme in kan ontdekken. Als je het goede antwoord geeft, groei je door naar hogere levels. Hoe hoger het level, hoe moeilijker de uitdaging! Wist je dat er ook speciale levels ontworpen zijn om je optimaal te laten ervaren hoe flexibel je bent? Je hersenen zullen dus vlot moeten zijn, ze moeten kunnen afwisselen tussen opdrachten om het juiste antwoord te vinden en dat allemaal binnen de tijd! Lukt het jou om het hoogste level te halen?

 

 

Werkgeheugen

Hoe jonger je bent, hoe minder ruimte je in je werkgeheugen hebt. Het werkgeheugen heeft een limiet aan ‘brokjes’ nieuwe informatie die tegelijk verwerkt kunnen worden. Omdat het FuzeField gestructureerd is ingedeeld, ligt de focus vooral op het onderdeel dat gespeeld wordt. Bewegen en buiten zijn helpen je om in je werkgeheugen weer ruimte te maken voor nieuwe uitdagingen. Hoe fijn is het dan als je dit daadwerkelijk buiten kan trainen terwijl je beweegt en plezier hebt?

 

Langetermijngeheugen

Voordat informatie in het langetermijngeheugen opgeslagen kan worden, moet er eerst aandacht voor zijn. Zonder aandacht of concentratie zal de informatie niet worden opgeslagen. Het FuzeField daagt de speler uit om zo goed mogelijk de aandacht bij de spellen te houden! In combinatie met bewegen en gamification wordt er meer plezier beleefd aan automatisering en memorisering. De verbindingen in de hersenen zullen versterkt worden, omdat er simpelweg meer geoefend wordt als oefenen leuk is! Tel daarbij op dat de linker- en rechterhersenhelft met elkaar fuzen en de uitkomst is dat je met heel je lichaam aan het leren bent!

 

Hoe sterker de automatisering en memorisering is ontwikkeld, hoe minder ruimte nodig is in het werkgeheugen bij complexere spellen en opdrachten. Het FuzeField traint deze vaardigheden met behulp van levels. Hierdoor is er voor elke speler altijd een uitdaging op niveau!

 

 

FuzeField in gebruik

Veel voorkomende praktijkvoorbeelden van het inzetten van executieve functies zijn rekening houden met anderen, op je beurt wachten en afspraken nakomen over het gebruik van het FuzeField. Dit is slechts het begin, dan start je met spelen en begint de uitdaging pas echt!

 

Tijdens het spelen op het FuzeField met meerdere spelers ontstaat er al snel een bijzondere situatie: de spelers lijken in dezelfde bubbel te zitten, ze horen en helpen elkaar, moedigen elkaar aan en dat allemaal terwijl ze naar het scherm kijken in afwachting van de volgende opdracht. De groep lijkt zich bijzonder goed te concentreren op elkaar en de vragen, terwijl ze de rest van de omgeving voor zich afsluiten. Dit is slechts een van de voorbeelden van het FuzeField in gebruik.

 

Of je FuzeField alleen speelt of met anderen ervaart, je zal merken dat ook jouw hersenen en daarmee jouw regelfuncties flink aan het werk gezet zullen worden. Ga jij de uitdaging aan?

Wil je meer weten of kennismaken?

Open chat
💬 Whatsapp bewegend leren specialist
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen? Onze bewegend leren specialist beantwoordt graag al je vragen.